Croația

Vacanță în Croația|Plajele spectaculoase de pe Coasta Dalmată| Baska Voda|Brela|Jelsa|Zlatni Rat

Baska Voda

Din multitudinea de variante de orășele/stațiuni de pe Coasta Dalmată, ne-am oprit la Baska Voda.

Voiam să fie cumva aproape și de Krka, parcul magic pe care l-am vizitat în prima zi (vezi aici), dar și de Dubrovnik, fiindcă îmi doream nespus de mult să ajungem și acolo.

Baska Voda este o stațiune animată, cu terase, restaurante, magazine de suveniruri și articole de plajă, unde nu ai cum să te plictisești.

În prima zi, ne-am odihnit la plajă și ne-am bucurat de mare, ce avea o culoare ireal de albastră și să nu mai zic cât de limpede era.

Aproape că nu îți dai seama unde se întâlnește cerul cu marea.

Plaja nu este una cu nisip, ci cu pietricele, astfel că ar fi de preferat să aveți papuci speciali pentru apă.

Un alt lucru de menționat ar fi acela că se văd și tot felul de peștișori în apă, așa că v-ar prinde bine o pereche de ochelari sau o mască de snorkeling.

Baska Voda e acel oraș care îmbină perfect muntele cu marea. Te poți plimba prin port, pe aleea decorată cu palmieri, admirând pe o parte marea, pe o parte muntele. Sau și mai bine, te poți scălda în apă, cu ochii la munte. Combinația perfectă!

Brela

Seara am ales să facem o plimbare, și unde altundeva dacă nu la Brela, stațiunea care este legată de Baska Voda și despre care citisem că are o plajă vestită, care în anul 2004 a fost desemnată cea mai frumoasă plajă din Europa de către cei de la Forbes. Plaja se numește Punta Rata și este ușor de recunoscut după stânca din apă, care este luminată pe timpul nopții.

Regret că nu am văzut-o și în timpul zilei, sigur arată spectaculos, înconjurată de apa aceea albastră, dar oricât ai vrea, nu poți să le vezi pe toate într-o perioadă așa scurtă.

Brela mi s-a părut a fi mai aglomerată decât Baska Voda, terasele barurilor și restaurantelor fiind pline de oameni, care admirau și spectacolul cu dansuri populare, ce se desfășura pe scena amplasată în zonă.

Seara s-a încheiat cu noi savurând o bere rece după ce ne-am plimbat destul de mult, iar între timp am avut ocazia să admirăm și un foc de artificii.

Două insule într-o zi|Hvar|Brac

A doua zi petrecută la Baska Voda a început cu o excursie cu barca spre insulele Hvar și Brac. Pe insula Brac știam că vreau să ajung dinainte să plecăm spre Croația, doar că pe atunci mă gândeam că vom merge cu feribotul, eventual cu bicicletele, fiind mai ieftin decât cu mașina, dar în prima zi la plajă ne-a abordat o domnișoară care organiza astfel de excursii. Nici nu am stat prea mult pe gânduri, prețul fiind unul accesibil, care includea prânzul și băutură nelimitată (aici vorbim de apă, suc și vin, dacă îți era poftă de o bere, o plăteai). Am plătit 30 euro/persoană și dacă ați citit articolul cu excursia de 1 mai, știți că atât am plătit și în Pula (dacă nu l-ați citit, îl găsiți aici) pentru o excursie care a durat doar 3 ore.

La ora 9 dimineața ne-am îmbarcat și am plecat spre insula Hvar, iar până acolo am făcut în jur de 3 ore, pe care nu le-am simțit. Ne-am împrietenit cu cei de la masa noastră, care erau doi turiști din Suedia, am făcut poze și am avut șansa de a vedea și câțiva delfini, care înotau în larg.

Excursiile cu barca fac parte din activitățile mele preferate din vacanță, e o anumită stare, o liniște pe care o simți atunci când te afli în mijlocul mării și în jurul tău vezi doar marea și cerul, nimic altceva.

Dar și priveliștea unui orășel, văzut din depărtare, este o adevărată bucurie.

De data asta, vorbesc despre Jelsa, locul în care am făcut prima oprire. Am avut la dispoziție aproximativ o oră, să ne plimbăm și să vizităm micul oraș de pe insula Hvar.

După ce am explorat străduțele din Jelsa, care sunt ca un imens labirint și am admirat arhitectura și culorile orașului, ne-am răcorit cu o porție de fructe proaspete și am plecat spre insula Brac.

Am luat și prânzul pe barcă între timp și nu știu cum se face că parcă exact în acel moment, barca se mișcă mai tare decât de obicei și senzația nu e deloc plăcută, dar atâta timp cât nu ai rău de mare, poți trece peste acest inconvenient.

Lăsând asta la o parte, cum rar se întâmplă pentru noi să nu avem parte de peripeții prin locurile în care mergem, nici de data asta nu a fost diferit.

Imaginați-vă că barca a rămas fără combustibil în mijlocul mării, s-a așternut o liniște de mormânt, muzica s-a oprit și ea, toată lumea se întreba ce s-a întâmplat, dar în ciuda acestor evenimente, nu s-a instalat panica, ceea ce e un lucru bun.

Bineînțeles că lucrurile nu au rămas așa, la scurt timp a venit o altă barcă plină cu turiști ca să ne tracteze până la mal și totul s-a încheiat cu bine.

Începeam să ne apropiem de insulă și ardeam de nerăbdare să ajung pe vestita plajă Zlatni Rat(Golden Beach).

Barca ne-a lăsat în portul din orașul Bol. Ce nu știam însă era că aveam de parcurs o distanță destul de mare din port, pentru a ajunge la plajă.

Din câte îmi amintesc, am avut cam 3 ore la dispoziție și drumul până acolo ne-a luat destul de mult din timpul alocat pentru plajă.

Aleea pe care am parcurs-o era plină cu tarabe, unde puteai găsi tot felul de suveniruri, dar nu am zăbovit prea mult acolo.

Din păcate, am rămas fără baterie la cameră și telefon, astfel că nu am reușit să facem prea multe fotografii.

Ce pot să vă spun este că plaja Zlatni Rat era super aglomerată, abia am reușit să prindem și noi un loc mai la umbră, sub un copac.

Era foarte cald și cu toate astea, apa era foarte rece. Din câte ne-a spus cea care a organizat excursia cu barca, pe o parte apa este rece și pe o parte caldă. Se pare că noi nu am nimerit pe partea cu apă caldă.

Nici nu am simțit cum a trecut timpul că a trebuit să ne și întoarcem la barcă, dar nu înainte de a ne cumpăra un magnet pentru frigider, așa cum facem în fiecare loc pe care îl vizităm. O să vă arăt și colecția de magneți la un moment dat.

Drumul de întoarcere a fost o nebunie, s-a cântat, s-a dansat, nu ne-am mai distrat de mult timp atât de bine ca atunci. A fost o atmosferă de petrecere și voie bună.

Am ajuns la Baska Voda pe la ora 19 și în seara respectivă nu am mai fost buni de nimic, excursia cu barca ne-a sleit de puteri, astfel că nu am mai ieșit din apartament.

A doua zi, am mers la plajă de dimineață, am mâncat de prânz și am plecat spre Dubrovnik.

Pe drum am avut parte de niște peisaje de vis, unul dintre avantajele de a merge cu mașina în vacanță.

Bine de știut.

  • Prețurile din Croația nu sunt mari, aici mă refer la mâncare, șezlonguri, băutură, dar prețurile la cazare pot fi destul de piperate dacă nu faci rezervarea din timp. Noi am plătit 300 euro pentru 3 nopți, ceea ce este mult pentru un apartament, la care nu ai nici mic dejun inclus.
  • Moneda națională din Croația este kuna. 1 euro = 7,40 kuna. Sunt locuri unde poți plăti cu euro (exemplu-excursia cu barca).
  • Toată lumea vorbește engleză.
  • Nu ai cum să te plictisești, te poți plimba cu submarinul, poți face parasailing, excursii cu barca și multe altele.
  • Parcarea publică este scumpă, ar fi bine să găsiți cazare cu loc de parcare inclus.
  • La începutul lunii august am prins temperaturi de 30-34 grade, ceea ce e suportabil, din punctul meu de vedere.
  • Dacă mergi pe insula Brac, la plaja Zlatni Rat, îți recomand să mergi de dimineață și să petreci o zi întreagă acolo. Pentru asta poți lua feribotul de la Makarska, o stațiune apropiată de Baska Voda.  Programul și prețurile le găsești aici.

Va urma.