România

Sighișoara, Cetatea Țărănească de la Saschiz și Cetatea Rupea

Aș putea să încadrez cu ușurință Sighișoara în unul dintre orașele mele preferate din România. Orașul acesta are tot ce îi trebuie, istorie, artă, case colorate care îți încântă privirea și este încărcat de energie pozitivă.

Am vizitat orașul de două ori și m-aș întoarce oricând acolo, cu același entuziasm.

Scurtă lecție de istorie.

  • Practic, Sighișoara este un oraș-cetate, construit în secolul XII de către coloniștii sași, unul dintre puținele orașe de acest gen care au rămas locuite.
  • Cetatea este înconjurată de un zid cu o lungime de 930 m, ce avea rolul de protecție împotriva atacurilor turcești.
  • Zidul avea 14 turnuri, dintre care 9 dintre ele s-au conservat până în ziua de azi. Aceste turnuri funcționau ca sedii pentru diferite bresle meșteșugărești, de unde pleacă și denumirea lor (de exemplu: Turnul Cizmarilor, Turnul Croitorilor, Turnul Țesătorilor, Turnul Cositorarilor etc.)
  • Sighișoara este un oraș micuț, cu un număr de doar 28.000 de locuitori.

Cetatea a fost înscrisă în lista patrimoniului UNESCO din anul 1999.

Înainte de a vă spune ce anume am vizitat, vreau să vă spun unde am fost cazați, iar motivul pentru care nu vreau să omit partea asta este pentru că a rămas locul meu preferat dintre toate pensiunile și hotelurile la care am stat vreodată.

Pensiunea se numește Casa Cositorarului și este situată lângă Scara Acoperită. Este un loc atât de original, încât te transpune direct în epoca medievală din momentul în care deschizi ușa. După cum vedeți, nici terasa nu este lipsită de originalitate.

Dacă vreți să vedeți mai multe poze și prețuri pentru diferite perioade, puteți intra aici.

La pas prin Sighișoara.

De data asta nu am făcut un itinerar, ci am plecat pur și simplu să descoperim tot ce are de oferit acest oraș încântător.

Monumentul care iese cel mai tare în evidență și care este atracția principală a orașului este Turnul cu Ceas, care reprezintă și poarta pentru intrarea în cetate.

Turnul cu Ceas găzduiește Muzeul de Istorie al Sighișoarei și oferă o panoramă frumoasă asupra orașului. Prețul unui bilet este de 15 lei-adult.

Ce mi-a plăcut mie foarte mult sunt plăcuțele amplasate sus, pe terasa Turnului cu Ceas, care reprezintă distanțele spre marile orașe ale lumii.

Dar și priveliștea este una încântătoare.

În apropierea Turnului cu Ceas, puteți vizita și Camera de Tortură și Camera Armelor.

Plimbându-te prin oraș, vei ajunge negreșit la Scara Acoperită sau Scara Școlarilor, care este amplasată în capătul străzii Școlii. Scara avea în trecut 300 de trepte dar în urma unor modificări au rămas doar 175 de trepte. Urcând printr-un tunel, vei ajunge la Biserica din Deal și la Liceul Teoretic Joseph Haltrich.

Biserica din Deal este o biserică evanghelică, construită în stil gotic, fiind închinată Sfântului Nicolae.

Biserica este una impunătoare, fiind a patra biserică gotică ca mărime în Transilvania.

Dacă tot suntem la capitolul biserici, mai puteți admira două biserici foarte frumoase în Sighișoara.

Una dintre ele este Biserica Romano-Catolică, închinată Sfântului Iosif.

Iar cealaltă biserică despre care vă vorbeam este Biserica „Sfânta Treime” din Sighișoara, aceasta fiind amplasată pe malul celalalt al Târnavei Mari.

Revenind pe străzile cetății, cu siguranță veți da peste Casa Vlad Dracul, care atrage numeroși turiști datorită poveștii care spune că aici ar fi locuit o perioadă Vlad Dracul, tatăl lui Vlad Țepeș. Deși s-au născut destul de multe controverse pe tema aceasta, fiindcă sunt mulți care nu cred în veridicitatea acestei informații, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă dorește să dea crezare poveștii.

Prețul de intrare, pentru a vizita cele două camere, este de 5 lei.

În prezent, Casa Vlad Dracul adăpostește și un restaurant.

Plimbându-ne pe străzile Sighișoarei, am ajuns și la unul dintre turnurile care mie mi-a plăcut cel mai mult, și anume Turnul Cizmarilor. Mi se pare că are un aspect aparte față de celelalte turnuri.

Dintre cele nouă turnuri care au rămas în picioare, mai este unul despre care vreau să amintesc, deoarece are ceva în plus față de celelalte. Este vorba despre Turnul Frângherilor, singurul turn locuit. Cel care locuiește acolo este paznicul cimitirului, care se bucură și de o priveliște frumoasă asupra orașului.

Cum să nu îți placă Sighișoara?

În drumul spre Sighișoara, am văzut la un moment dat o cetate, situată pe un deal și ne-am propus să o vizităm la întoarcere.

Cetatea despre care vă vorbesc este Cetatea Țărănească din Saschiz.

Cetatea este una mai puțin cunoscută și cred că nu are parte de prea mulți vizitatori. Vă spun din proprie experiență că ne-a luat ceva timp până am găsit drumul de acces, care este un pic dificil, urcușul fiind un pic abrupt. Dar merită tot efortul!

Din câte am înțeles, cetatea a devenit vizibilă de la șosea din anul 2004, când primăria a dispus tăierea copacilor, care ascundeau cetatea de privirile oamenilor.

Cetatea a fost ridicată de către sași și servea ca și refugiu pentru localnici, în cazul în care ar fi apărut vreo invazie. Dar din anul 1945, cetatea a devenit o sursă de materiale de construcții și astfel a devenit o ruină.

Potrivit unui studiu, reabilitarea cetății ar costa aproximativ 6 milioane de euro dar din ultimele știri am înțeles că autoritățile au obținut fonduri europene pentru reconstrucție, după vizita Prințului Charles la Cetate, acesta susținând că odată reabilitată, Cetatea Țărănească va atrage un număr mare de turiști.

S-ar putea să aibă dreptate, localitatea Saschiz fiind situată pe drumul european E60, în apropiere de Sighișoara.

Bineînțeles că până să ajungem înapoi la Brașov am mai făcut încă o oprire.

Cetatea Rupea nu putea să scape nevizitată.

Spre deosebire de Cetatea Țărănească de la Saschiz, Cetatea Rupea este ușor de găsit, nu ai cum să nu o vezi de la șosea și drumul de acces este la îndemâna oricui, iar odată ajunși acolo veți găsi și o parcare cu o capacitate de peste 100 de locuri.

 

Pentru accesul în cetate, vei fi nevoit să achiziționezi un bilet de intrare, care costă 10 lei/adult și 5 lei/copil. Dar pentru programul de vizitare, care diferă în funcție de perioadă, puteți vizita site-ul oficial.

Prima atestare documentară a Cetății datează din anul 1324 și a servit ca fortificație dar și ca refugiu pentru localnicii satelor din apropiere.

Poate că și Cetatea Rupea ar fi avut aceeași soartă ca și Cetatea Țărănească dacă nu ar fi fost restaurată, restaurare care a început în anul 2009, iar lucrările au durat 3 ani până când a fost deschisă publicului. Așadar, nu mai putem vorbi de o ruină în cazul acesta, ceea ce nu poate decât să ma bucure!

În interiorul Cetății, puteți admira cele patru turnuri.

Turnul Porții, care avea rol de apărare, Turnul Slăninii, care, după cum indică și numele, aici se adăposteau alimentele, respectiv rezervele de slănină, Turnul Slujitorilor, locul în care stăteau cei care aveau rolul de a apăra Cetatea și Turnul Cercetașilor, cel mai puternic și cel mai înalt turn, de unde vă puteți bucura de o panoramă frumoasă.

 Dacă parcurgeți drumul Brașov-Sighișoara, nu trebuie să ratați Cetatea Rupea. E o adevărată plăcere să te plimbi printre zidurile Cetății și să te bucuri de panoramele pe care aceasta le are de oferit.