Croația

Orașele Rijeka și Pula, Croația. (vacanța de 1 mai – ultima parte)

Ei bine, am ajuns și la ultima parte a vacanței de 1 mai, de anul acesta. De la Zagreb am plecat spre Pula, dar nu înainte de a ne opri la Rijeka, pentru prânz și pentru o scurtă plimbare.

Drumul până acolo a fost superb și în astfel de momente mă bucur când alegem să mergem cu mașina în vacanță, chiar dacă de multe ori distanțele parcurse sunt destul de mari și ca o paranteză, în concediul din vară am parcurs în jur de 3000 km cu mașina, dar despre asta o să vă povestesc altădată.

Rijeka.

După ce ne-am învârtit o perioadă ca să găsim o parcare liberă, am găsit una în apropiere de centrul orașului.

Vă spuneam în articolul cu Zagreb că rămân impresionată de fiecare dată când văd artă stradală, acel graffiti, dus la un alt nivel.  Când am coborât din mașină, am dat cu ochii de un astfel de „tablou”. Am rămas cu gura căscată! Legat de asta, mă bucur că se organizează festivaluri în acest sens, inclusiv la noi în țară.

Rijeka este un oraș port și este al treilea oraș ca mărime din Croația după Zagreb și Split. Acesta este situat în partea de nord a Peninsulei Istria.

Prima noastră oprire a fost în portul orașului, unde am admirat ambarcațiunile și peștii, care veneau în număr mare, aproape de mal.

În apropierea portului, am găsit un restaurant micuț și cochet, unde am luat prânzul. Acesta se numește Placa 51. Prețul unui fel principal de mâncare pornește de la 75 kuna (aproximativ 10 euro).

 

După ce ne-am potolit foamea, am făcut o plimbare pe Korzo, strada principală din centrul orașului, unde se găsesc magazine de tot felul, bănci și cafenele.

Înainte de a lăsa Rijeka în urmă, mai aveam de făcut o oprire pe dealul Castelului Trsat.

Dacă vreți să vă bucurați de o panoramă frumoasă asupra orașului și asupra mării, acesta este locul potrivit.

Intrarea este gratuită.

Curtea castelului este de asemenea frumoasă și în interiorul acesteia veți găsi și un restaurant.

La plecare, în drum spre mașină, am trecut prin fața Bisericii Maicii Domnului, unde era amplasată o statuie a Papei Ioan Paul al II-lea, despre care se spune că ar fi îngenunchiat în acest loc.

În imediata apropiere este un parc decorat cu niște statui foarte interesante, amplasate din loc în loc, cincisprezece la număr, care ilustrează anumite etape dinaintea și după răstignirea lui Iisus Hristos. Este ceva de nedescris.

Ca să ajungi să vezi toate aceste statui, trebuie să parcurgi un anumit traseu prin acel parc, care urcă spre un punct care îți oferă o priveliște minunată, iar atunci realizezi că a meritat tot efortul.

Acum puteam să ne îndreptăm spre următoarea noastră destinație, care este și ultima din acest sejur.

Pe drum am avut parte de o multitudine de peisaje superbe, cu marea albastră care se afla de multe ori în dreptul nostru. Trebuie să recunosc că am și oprit de câteva ori pentru poze.

Pula.

Italienii spun Pola și legat de asta, sunt foarte mulți localnici care vorbesc limba italiană. O să încep prin a vă spune că am auzit cam toate glumele legate de denumirea orașului și a fost super amuzant când doamna de la cazare ne-a spus că știe și ea care este semnificația numelui orașului în limba română.

Lăsând asta la o parte, mai bine să vedem ce are de oferit acest oraș.

Am ajuns acolo după-masă, ne-am cazat și am plecat să explorăm centrul orașului.

Cel mai important obiectiv turistic este Amfiteatrul (Arena). Am rămas uimită de asemănarea cu Colosseum-ul din Roma, a fost ca un deja-vu. Arena este foarte bine conservată, aici se țin multe festivaluri și concerte. Au concertat nume mari din muzică în acest loc, precum Andreea Bocelli, Luciano Pavarotti, Elton John și alții.

Ne-am propus să vizităm interiorul Arenei a doua zi dar din lipsă de timp nu am reușit, coada de la intrare fiind destul de mare, dar ne-am făcut o idee, aruncând câte o privire înăuntru în timp ce ne-am plimbat de jur-împrejurul clădirii.

În centrul orașului am descoperit strada Sergijevaca, care este perfectă pentru shopping și achiziționarea suvenirurilor, iar în capătul străzii am dat de Arcul lui Sergi sau Poarta de Aur.

La sfârșitul zilei am reușit să surprindem în poze un cer care îți taie răsuflarea, iar combinația acestuia cu portul din Pula, a fost perfectă!

Când am decis să includem și orașul Pula în vacanța noastră de 1 mai ne-am gândit că vom avea norocul de a ne bucura și de o zi la plajă dar, din păcate, vremea nu a ținut cu noi și astfel a trebuit să regândim programul din ziua respectivă.

Bineînțeles că am vrut totuși să vedem marea și astfel am ajuns în punctul care se numește Canyon Verudela.

După ce am admirat și această latură a orașului, ne-am îndreptat din nou spre centru, unde am luat micul dejun în Piața centrală.

Acolo este situat un alt obiectiv turistic, și anume Templul lui Augustus, construit în stil roman.

Cu o seară înainte, în timpul plimbării prin port, am descoperit mai multe oferte la plimbările cu barca și am luat asta în considerare pentru ziua următoare.

Eu sunt înnebunită după plimbările cu barca și de câte ori am ocazia, aleg să fac asta. Astfel că ne-am întors în port și am ales una dintre ofertele prezentate acolo. În ziua respectivă trebuia să plecăm spre casă, așa că am ales o plimbare mai scurtă, cu o durată de trei ore.

Excursia a costat 30 euro/persoană și avea prânzul inclus. Puteai alege dintre pește, carne sau vegetarian. Am avut și băutura inclusă în acest preț, iar vinul alb a fost foarte bun.

Ce am văzut în timpul acesta?

Arhipelagul Brijuni care este compus din 14 insule individuale, pe care noi le-am admirat din barcă, dar pentru cei care dispun de mai mult timp sunt excursii în care barca oprește pe insula Veliki Brijun, care este cea mai mare și unde puteți admira și animale exotice. Fiind un parc natural protejat, regulile impun ca animalele să nu fie hrănite, să nu fie culese plantele și alte reguli de acest gen. De asemenea, pe această insulă, nu locuiește nimeni.

După ce am luat prânzul era inevitabil să nu fim asaltați de pescăruși, care își așteptau porția lor de mâncare. A fost un adevărat spectacol!

Am făcut și o oprire de jumătate de oră pe o plajă, unde am făcut o plimbare scurtă.

Și cu asta s-a terminat vacanța de 4 zile, perioadă în care am văzut două țări, patru orașe și o mulțime de locuri speciale.

Ne-am bucurat de tot ce am văzut și am plecat cu speranța că vom reveni în Croația, iar ceea ce nu știam atunci e că nu va trece mult timp până când se va întâmpla asta.

Recomand oricând Croația, pentru un city-break în capitala țării sau o vacanță la malul mării.