Italia

La plajă în Italia

Părerea mea este că italienii sunt niște oameni norocoși din multe puncte de vedere, fie că vorbim despre mâncarea lor, cunoscută și îndrăgită pe plan mondial, de limba lor frumoasă sau de țara lor, plină cu locuri frumoase de vizitat, de la orașe cu o mare încărcătură istorică, până la munții Alpi sau Apenini și nu în ultimul rând, marea.

Ei bine, articolul acesta este despre mare, mai exact despre câteva plaje pe care am avut ocazia să le văd, printre care unele mai puțin cunoscute.

Marina di Pisa, Provincia Pisa

Marina di Pisa este o stațiune turistică, aflată la o distanță de 15 km de orașul Pisa, așa că dacă vizitezi Pisa pe timp de vară și mai ai timp de pierdut, poți da o fugă la mare.

Despre Marina di Pisa aș putea spune că este preferata mea, fiindcă le are pe toate, o mică porțiune de plajă cu nisip, plajă cu pietre, stânci pe care te poți plimba și o apă curată, dar care este puțin mai rece decât cea din est.

Datorită faptului că avem prieteni care locuiesc la Pisa, am avut ocazia de a merge de mai multe ori acolo, prima experiență fiind de neuitat, am mers cam 30 km cu bicicletele, dar a meritat din plin, mai ales pentru apusul de care am avut parte.

Chiar lângă plajă este o stradă cu magazine, gelaterii și restaurante, unde găsești o mâncare foarte bună, fie că alegi pizza, paste sau fructe de mare.

În timpul sezonului de vară, stațiunea este destul de aglomerată.

Vezi unde e Marina di Pisa pe hartă.

Sottomarina, Chioggia, Provincia Veneția

Chioggia este un oraș pescăresc deosebit, am putea spune că vorbim despre o Veneție mai mică și doar un pod desparte acest oraș de stațiunea Sottomarina.

Sottomarina este o stațiune destul de mare, cu o multitudine de plaje, locuri pentru camping, hoteluri și restaurante pentru toate gusturile.

Este locul în care am mers cel mai des, fiind la o distanță de 50 km de orașul în care am locuit o perioadă.

Plajele sunt foarte frumos amenajate și curate, dacă dorești poți plăti pentru șezlong și umbrelă sau poți merge în zona de plajă liberă, unde îți poți amplasa propriul tău scaun, șezlong sau cort.

Despre apă ce pot să spun? Am prins zile și zile, în primul rând nu este albastră, la fel ca cea din sud, însă am avut surpriza de a o prinde foarte limpede și curată de multe ori, dar s-a mai întâmplat să fie și alge.

Pe mine m-a încântat atmosfera, este liniște pe plajă, dar din loc în loc mai găsești câte un bar, unde poți servi o cafea bună sau o băutură rece și acolo poți asculta și muzică.

Interesant mi s-a părut faptul că italienii au stilul lor de a se bronza, ei obișnuiesc să se plimbe întruna pe malul apei, nu prea stau ei întinși pe șezlong.

Dacă o să ajungi pe acolo, îți recomand câteva restaurante care mie mi-au plăcut: Ristorante Pizzeria Aloha, Yuxi(restaurant cu specific japonez), Il Gabbiano și Mora Mora.

Vezi unde e Sottomarina pe hartă.

Baia Blu, Provincia La Spezia

www.labaiablu.it

Locul acesta este un mic colț de rai, este o plajă micuță, aflată în apropiere de La Spezia.

Noi ne-am oprit acolo când ne întorceam de la Cinque Terre, într-o zi călduroasă de vară, pentru a ne răcori.

Apa este foarte curată dar se adâncește de la primii pași pe care îi faci și pentru unele persoane acest lucru poate fi un dezavantaj.

În rest, e minunat, plaja este chiar lângă un munte, care îți oferă o priveliște tare faină.

Noi am stat în zona de plajă liberă, unde nu plătești nimic, dar unde era foarte curat, aveai dușuri și toalete pe plajă.

Vezi unde e Baia Blu pe hartă.

Spiagge Bianche Rosignano, Provincia Livorno

Asta este o plajă cu totul deosebită, ceva ce nu mă așteptam să văd în partea asta a Italiei.

Apa mării are o culoare ireal de albastră, iar nisipul este alb, atunci când privești în zare, ai impresia că ești într-un loc exotic.

Acum vine și explicația. Ceea ce vezi aici, nu este o plajă naturală, efectul acesta este produs de o fabrică de bicarbonat din zonă.

Din câte am înțeles, nu este tocmai sănătos să te scalzi în apa asta, dar pentru o singură dată, noi ne-am asumat riscul, dar valurile erau foarte puternice și nu am petrecut mult timp în apă. În schimb am stat la plajă și ne-am jucat cu mingea pe malul mării.

În orice caz, nu aș recomanda plaja asta pentru copii, iar lumea ar trebui să știe în ce se bagă.

Chiar și așa, plaja este căutată și destul de aglomerată.

Plaja nu este amenajată, nu găsești toalete în apropiere și am văzut un singur bar la intrare.

Una peste alta, eu l-aș recomanda ca un loc frumos pentru a face niște fotografii reușite.

Vezi unde e pe hartă.

Lido di Jesolo, Provincia Veneția

Lido di Jesolo este la o distanță de 45 km de Veneția și este o stațiune mai mare, mai cunoscută și mai animată decât celelalte.

Aici plaja nu înseamnă doar statul pe șezlong și intratul în apă, poți să te plimbi cu hidrobicicletele, unele au chiar și tobogan, cu caiacul etc.

Strada principală este plină cu hoteluri, baruri, restaurante și magazine.

Noi am stat la Hotelul Altinate, rezervat prin booking.com și am plătit 200 euro pentru două nopți și adevărul este că am găsit cu greu o cazare decentă.

Seara ai o multitudine de locuri unde poți ieși la un pahar de bere rece, Proseco, Apperol Spritz sau mai știu eu ce cocktail-uri .

Într-una din seri am prins și un concurs de Miss Litoral, ca să îi spun așa, au mai fost și alte spectacole, o paradă prin centrul stațiunii, chiar nu aveai cum să te plictisești, dar dacă nu îți place aglomerația, nu e stațiunea ideală.

Vezi unde e Lido di Jesolo pe hartă.

Bonus-Parcul acvatic Aqualandia.

Parcul se află în orașul Lido di Jesolo și poți ajunge foarte ușor la el dacă iei un autobuz, care te va lăsa aproape de intrarea în parc.

Parcul este deschis de la 1 iunie și până la 15 septembrie.

O zi petrecută aici este o zi plină de distracție și adrenalină, de la piscina simplă, până la cea cu valuri și cascadă, o multitudine de tobogane mai mici și mai mari, Bungee Jumping, show-uri de tot felul, restaurante cu mâncare bună și șezlonguri pentru stat la plajă sau umbră, cum preferi.

Prețul unui bilet este în jur de 30 euro pentru o zi întreagă, iar în interiorul parcului nu vei plăti nimic în numerar sau cu cardul, ci ți se va scana brățara pe care o primești la intrare, iar când părăsești parcul, vei achita suma cheltuită cu brățara.

Căutând site-ul lor oficial, ca să vezi mai multe detalii despre parc, am văzut că și-au schimbat denumirea din Aqualandia în Caribe Bay.

Cam astea sunt plajele din Italia despre care mi-am format o părere și chiar dacă apa nu este la fel de albastră ca cea din partea de sud, Sicilia sau Sardinia, poți găsi o plajă frumoasă și curată aici, unde prețurile sunt mai accesibile.

În rest, ce pot să zic? Să vină vara mai repede, să ne putem bucura de mare și de soare.