Italia

Ce poți face într-un weekend la Lago di Garda, Italia

Un weekend e prea puțin pentru câte posibilități îți oferă locul acesta, cu peisaje parcă desprinse din Rai.

Deși nu este la fel de faimos ca și Lacul Como, unde au casă de vacanță diverse personalități și unde își petrec vacanța numeroase vedete, Lacul Garda este cel puțin la fel de frumos.

Din punct de vedere geografic, lacul se află în nordul Italiei, la jumătatea distanței dintre Milano și Veneția.

Lacul Garda este un lac alpin și este cel mai mare lac din Italia, cu o suprafață de 370 km pătrați, înconjurat de localități care mai de care mai frumoase, cu Muntele Baldo(altitudine de 2218 m) care se întinde pe partea de vest a lacului și cu numeroase plaje frumos amenajate.

Castelul Avio.

Până să ajungem la lacul Garda, am făcut o oprire la Castelul Avio (Castello di Avio), care ni s-a arătat pe un deal, în drumul nostru spre lac.

Construcția castelului datează din secolele XI-XII și a aparținut familiei Castelbarco. De-a lungul timpului, Castelul Avio a trecut prin multe schimbări, a fost cedat la un moment dat Republicii Veneției, iar în anul 1509 a fost cucerit de trupele austriece și abia în secolul al XVII-lea a ajuns din nou în proprietatea familiei Castelbarco, care la rândul său l-a donat Fondului Național Italian (FAIFondo Ambiente Italiano), dar cu păstrarea dreptului de a locui acolo.

Interiorul castelului este unul simplu, iar pereții sunt pictați cu diverse scene de luptă, dar trecerea timpului și-a pus amprenta și sunt destul de deteriorați.

Mi-a plăcut foarte mult curtea castelului și cred că vremea mohorâtă i-a dat un aspect și mai pitoresc.

Deși ploua destul de tare nu ne-am grăbit spre camera de hotel și nici nu ne-a împiedicat să vizităm castelul, dar pot spune că am avut noroc că aveau umbrele de vânzare la magazinul cu suveniruri.

Prețul de intrare la Castelul Avio este de 7,50 euro/persoană.

De la castel ne-am continuat drumul spre lac, care era destinația principală și anume spre Nago-Torbole, localitatea de pe malul lacului în care aveam rezervată cazarea pentru weekend.

Nago-Torbole.

Nago-Torbole este o localitate situată în nordul lacului Garda, care are o suprafață de doar 28 km pătrați și în jur de 2700 de locuitori.

E uimitor câtă frumusețe încape într-o localitate atât de mică.

Aici am fost cazați la Hotel Lago di Garda, un hotel de 4 stele, cu vedere la lac, căruia nu am nimic să îi reproșez, a fost mai mult decât perfect, de la servicii, la cameră și la mâncarea de la Restaurantul Aqua, care a fost foarte gustoasă.

Hotelul are și Spa, dar trebuie să faci o rezervare din timp, dacă vrei să prinzi liber. Din păcate noi nu am prins nimic liber în cele două seri, aveam opțiunea de a merge doar ziua la ora 13 dar am preferat să ne plimbăm și să renunțăm la Spa, în schimb ne-am bucurat în cea de-a doua seară de un masaj pentru cuplu, care a fost perfect după o zi lungă de plimbări.

Prețurile pentru cazare în zona lacului Garda sunt destul de mari.

Noi am plătit 70 euro/noapte, cu micul dejun inclus, dar când te trezești și vezi cum se întinde lacul în fața ochilor tăi, te gândești că nu ai parte de asta în fiecare zi.

Țin să precizez că Spa-ul nu este inclus în prețul camerei.

Pentru mai multe informații despre hotel, va las un link către site-ul lor oficial.

În apropiere se află probabil cel mai important oraș din nordul lacului Garda, și anume Riva del Garda.

Riva del Garda.

Orășelul este situat la o distanță de 2 km față de Torbole, locul unde am fost cazați și este un pic mai mare decât acesta, având 40 km pătrați.

Ei bine, Riva del Garda este genul acela de loc care îți taie respirația și te face să te întrebi ce ai făcut bun în viața asta ca să ai parte de astfel de peisaje.

Orașul este unul colorat, cum ne-a obișnuit de altfel Italia, cu străduțe înguste, palmieri, cafenele, piețe cu terase, bărcuțe, un parc verde care se întinde pe malul lacului, prin urmare toate ingredientele pentru un weekend romantic.

Fiind un oraș mic, nu e cazul să îți propui un traseu sau să îți faci o listă cu obiective turistice, noi am ales să ne plimbăm hai-hui pe străduțe și a fost mai mult decât perfect.

După ce am văzut centrul, am făcut o plimbare prin port și prin parcul care se întinde pe lângă lac.

Nu mă puteam sătura din a admira priveliștea extraordinară asupra lacului.

Deși mai este aproximativ o lună până la Crăciun, Riva del Garda este pregătit de sărbătoare iar seara este de-a dreptul spectaculos, atmosfera fiind una de poveste, cu muzica specifică sărbătorilor de iarnă, care răsună în tot orașul, fiind amplasate boxe din loc în loc pe străduțe.

Bineînțeles că am găsit și nelipsitele căsuțe cu tot felul de preparate delicioase și suveniruri, străzile împodobite frumos și proiecții pe clădiri, cu motive de Crăciun.

Nu ne-am petrecut toată ziua de sâmbătă în Riva del Garda, ci am plecat după plimbarea de dimineață la Arco și seara ne-am întors pentru a ne bucura și de luminițele care împânzeau orașul și care ne-au făcut cu ochiul cu o seară în urmă, când eram doar în trecere.

Arco.

Arco este o localitate la o distanță de 5 km de Riva del Garda și a fost următoarea noastră oprire.

Deși nu este situat pe malul lacului, ca cele de mai sus, orașul are farmecul lui.

Atracția principală a orășelului este Castelul Arco(Castello di Arco) dar până să ajungem la castel, ne-am oprit în centru ca să bem un cappuccino și să ne încălzim un pic după plimbarea din Riva del Garda.

Am găsit un restaurant drăguț în centrul orașului, care avea un meniu diversificat, plin de bunătăți și până la urmă ne-am decis să luăm și o gustare fiind ora prânzului și pentru că drumul până la castel părea un pic solicitant.

Numele restaurantului este La Cucina dei Conti. Aici am plătit aproximativ 20 de euro pentru mâncare, un suc, două cafele și o apă.

Nu am zăbovit foarte mult prin oraș, ci am urcat spre castel ca să prindem deschis și să ne mai rămână timp și pentru următorul obiectiv turistic, dar am reușit să surprind câteva cadre drăguțe din mers cu Târgul de Crăciun.

Castelul Arco.

Traseul până la castel durează 20 de minute din centrul orașului și îți oferă pe alocuri câte o priveliște frumoasă spre oraș, iar plăcerea de a urca se accentuează când te vezi înconjurat de măslini.

Pe panou este afișat programul castelului, iar prețul unui bilet de intrare este de 3.50 euro/persoană, un preț mic de plătit pentru peisajele pe care le oferă.

Între timp s-a arătat și soarele, așa că ne-am putut bucura în voie de după-masa petrecută la Castelul Arco.

Data construcției castelului a rămas necunoscută dar se crede că a fost ridicat de către cetățenii orașului după anul 1000 d.Hr. ca mai apoi să devină proprietatea nobililor locali.

Din câte am înțeles, zona este una cunoscută pentru pasionații de cățărat pe stânci, Valea Sacră din zonă fiind cunoscută pentru pereții de calcar potriviți pentru a fi escaladați.

De la castel am pornit spre ultimul obiectiv pe care ne-am propus să îl vedem, și anume Cascada Varone, care este localizată între orașele Arco și Riva del Garda.

Cascada Varone.

Cascada Varone (Cascata Varone) este de fapt un Parc Natural compus dintr-o grădină botanică, o grotă inferioară și una superioară.

Cascada fost inaugurată în anul 1874 și a fost un eveniment important despre care s-a vorbit multă vreme după aceea și este una dintre atracțiile principale din nordul lacului Garda.

Cascada este o raritate geologică care măsoară 98 metri și poate fi admirată din două puncte de observație, grota inferioară sau grota superioară.

Grădina botanică este localizată între cele două grote și poți admira diferite specii de plante.

La intrare în parc mai este o cascadă despre care am crezut inițial că este atracția principală a parcului, dar nicidecum, cascada spectaculoasă este cea care se vede în interiorul grotei.

Intrarea la Cascada Varone costă 6 euro/persoană și poate fi vizitată în orice perioadă a anului, mai puțin în data de 25 Decembrie, în intervalul orar 10-17 sau 10-19 pe timpul verii.

Limone sul Garda.

La Limone sul Garda ne-am oprit la plecare, însă am făcut doar o scurtă plimbare pe faleză, fiindcă timpul nu ne-a permis să stăm mai mult și nici vremea nu era una prielnică, dar sunt convinsă că pe timpul verii este o adevărată plăcere să stai la soare pe una din plajele din zonă.

Pentru un weekend din noiembrie nu a fost frig, deși vremea a fost un pic cam mohorâtă, a mai și plouat dar am văzut și câteva raze de soare.

Zona din nordul lacului nu a fost aglomerată dar dacă ajungi vara, trebuie să iei în calcul faptul că este o zonă populară pentru plajă, pentru sporturile acvatice sau drumeții.

De altfel, pentru zona din sudul lacului Garda, îți recomand cu căldură să vizitezi Sirmione, un oraș extrem de frumos, care se află la o distanță de 43 km de Verona, dar despre care vă voi povesti mai detaliat într-un alt articol.

Iată că Lacul Garda este un loc ideal pentru un weekend romantic sau o vacanță de neuitat.