Regatul Unit

Ce poți face două zile în Londra

Well, well, well, anul ce tocmai a trecut, de sărbători, am decis să nu stăm acasă, astfel că din octombrie am început să “punem țara la cale”. Programul care a rezultat a fost: Anglia(Londra și împrejurimi), Țara Galiilor(Cardiff) și Irlanda.

Ca să încep cu începutul, am plecat din București pe data de 20 decembrie și am aterizat pe aeroportul Gatwick, din Londra. Acolo s-a întâmplat să fim întrebați diverse(eram cu George, desigur), de unde ne cunoaștem, ce locuri de muncă avem, cât și unde vom sta în Anglia, așa că ar fi bine să fii pregătit să răspunzi la niște întrebări dacă ai de gând să ajungi acolo în viitorul apropiat.

Așadar, nu te mai rețin cu detalii plictisitoare, să trecem la subiect.

Admiră orașul de sus, din London Eye

La mine a fost invers, să spunem că am admirat London Eye din oraș. Dacă ai mai fost pe blog, știi părerea mea despre înălțimi, așa că nu o să insist. Ideea e că “roata” nu are o înălțime de speriat, dar toată treaba durează vreo jumătate de oră, unde mai pui și coada care era acolo, astfel că am renunțat la idee. Oricum, data viitoare nu mai scapă, e totuși o experiență de neratat.

Prețul unui bilet standard costă 30 lire la fața locului, sau 27 lire on-line.

Mai ai și opțiunea de a nu sta la coadă, ceea ce te va costa 40 lire acolo, sau 37 lire on-line.

Mai multe opțiuni și detalii găsiți pe site. londoneye.com

Știai că?

  • London Eye are o înălțime de 135 metri.
  • A fost deschisă publicului în anul 2000 și urma să fie un punct de atracție temporar, doar pentru 5 ani.
  • Roata dispune de 32 de capsule, fiecare cântărind 10 tone și cu o capacitate de 25 de persoane.
  • Capsulele sunt numerotate de la 1 la 33, deoarece au exclus numărul 13, din cauza superstițiilor.
  • Viteza cu care se mișcă este de 0.9km/h, astfel că nu se oprește pentru urcarea și coborârea pasagerilor, plus că ai putea face niște fotografii reușite la viteza asta.
  • Ca să îl citez pe domnul Sir Richard Rogers, câștigător al premiului Pritzker pentru arhitectură, London Eye a făcut pentru Londra, ce a făcut Turnul Eiffel pentru Paris.

Vizitează Palatul Buckingham

Înainte de asta ți-aș fi spus să îi faci o vizită faimosului Big Ben dar, din păcate, este înconjurat de schele, deoarece este în curs de renovare. Se speculează că anul acesta ar trebui să termine lucrările, iar turiștii se vor putea bucura din nou de el.

Revenind, dacă ești în apropierea turnului Big Ben și traversezi Parcul St. James, ajungi la Palatul Buckingham. Bineînțeles, pentru o experiență autentică, îți poți programa vizita în așa fel încât să prinzi schimbarea gărzii regale.

Apropo, în parcul St. James vei vedea papagali care zboară liberi și o grămadă de veverițe prietenoase.

Nu am zăbovit foarte mult la Palat, ci ne-am continuat drumul spre Trafalgar Square.

Mergi în Trafalgar Square și intră la Galeria Națională

În Trafalger Square era un târg de Crăciun, erau tarabe cu tot felul de decorațiuni, mâncăruri, suveniruri și altele. După ce ne-am învârtit un pic pe acolo, am decis că ar fi o idee bună să intrăm la Galeria Națională, să admirăm niște opere de artă și cu ocazia asta, ne mai încălzeam puțin.

Intrarea la Galeria Națională este liberă, ca la majoritatea muzeelor din Londra, ceea ce mi se pare minunat. Bineînțeles că erau expuse niște tablouri superbe și mi-ar fi plăcut să dispunem de mai mult timp pentru a le admira pe toate.

Plimbă-te pe malul Tamisei și oprește-te la Tower Bridge

Podurile din Londra mi-au amintit puțin de Budapesta. Dacă ai fost, știi că sunt niște poduri deosebite acolo, care trec peste Dunăre (de exemplu, Podul cu Lanțuri și Podul Libertății).

Revenind, Tower Bridge este deosebit din mai multe puncte de vedere. În primul rând arhitectural, iar în al doilea rând prin faptul că este atât un pod suspendat, cât și unul mobil. Acesta se ridică aproximativ de 1000 de ori pe an, pentru a permite trecerea vaselor care circulă pe Tamisa.

Apropo, turiștii confundă deseori Tower Bridge cu London Bridge.

În apropierea podului este un local foarte frumos, se numește Coppa Club și are un aspect mai deosebit, față de localurile pe care le vedem în mod normal.

M-am uitat pe site-ul lor, prețurile sunt destul de accesibile, iar dacă vrei să iei masa într-unul dintre igluurile, din care poți admira și Tower Bridge, ai nevoie să faci o rezervare on-line.

Vă las site-ul lor oficial, dacă vreți să aruncați o privire: Coppa Club Tower Bridge

Vezi Millenium Bridge și Catedrala Sfântul Paul

În drum spre Catedrala Sfântul Paul, am făcut o scurtă oprire pe Podul Millenium, pentru a admira priveliștea. Vântul puternic care bătea nu ne-a permis să pierdem prea mult timp acolo.

De partea cealaltă a podului, vis-a-vis de catedrală, se află muzeul Tate Modern, unde mi-ar fi plăcut tare mult să merg. Este un muzeu dedicat artei contemporane și ce să vezi, intrarea e liberă. Dacă dispui de mai mult timp, îți recomand să mergi.

O scurtă paranteză, legat de asta, citisem un articol care spunea că vizitele la muzeu și la teatru ne prelungesc viața. Așa că am putea ține cont de asta, plus că sunt niște activități din care poți învăța lucruri noi și te ajută să mai ieși din monotonia zilelor noastre, unde ne petrecem mai mult timp pe Netflix, în detrimentul altor activități.

Am deviat puțin de la subiect, așa că o să revin la Catedrala Sfântul Paul.

Aceasta este cea mai mare catedrală din Londra, iar ceea ce vedem în prezent este a treia construcție a lăcașului de cult, din cauza celor două incendii pe care le-a suferit.

Programul și costurile de vizitare pentru anul 2020:

luni – sâmbătă, orele 8.30-16.30

Preț adulți : 20 lire (17 lire on-line)

Mai multe detalii găsiți pe site.

Pozează-te lângă o cabină telefonică

Nu poți să vizitezi Londra și să pleci de acolo fără a face măcar o poză cu una dintre numeroasele cabine roșii de telefon.

Te asigur că toată lumea o face!

Bucură-te de plimbare, admiră clădirile și mănâncă ceva local

În opinia mea, e o plăcere să te plimbi pe străzile Londrei (mai puțin seara, cu două zile înainte de Crăciun, în plin centru), mi se imposibil să nu îți placă stilul englezesc al clădirilor, al localurilor, cabinele telefonice, autobuzele roșii supra-etajate etc.

După atâta plimbare un lucru e cert, ai nevoie de mâncare.

Nu știu cum se face dar noi ne-am nimerit să mâncăm de prânz într-un local irlandez, unde mâncarea a fost foarte bună.

Restaurantul se află în apropierea Catedralei Sf. Paul, iar dacă vreți să aruncați un ochi pe meniu, îl găsiți pe site-ul lor The Tipperary Pub

PS.Din meniul lor nu lipsește faimosul fel de mâncare englezesc, fish&chips.

Mergi în Convent Garden, unde nu poți rata Neil’s Yard și Apple Market

Convent Garden este una dintre atracțiile principale ale capitalei britanice. Aici găsești centrul cultural și artistic al orașului, magazine de tot felul și nelipsitele restaurante și cafenele.

Mi-am dorit să ajung aici pentru Neil’s Yard și Apple Market.

Curtea lui Neil este un loc colorat și frumos amenajat, unde poți savura liniștit o cafea. Mi-ar fi plăcut să îl văd ziua, plin de culoare, însă nu am reușit să ajungem înainte de lăsarea întunericului.

Norocul nostru a fost că fiind perioada sărbătorilor, orașul este împodobit cu mii de lumini, ceea ce îi dă locului un farmec aparte.

Când vine vorba de Apple Market, nu știu cum e în restul anului, dar în perioada sărbătorilor e nebunieee.

Cu greu am traversat piața dintr-un loc în altul, am reușit să mai arunc câte un ochi la produsele comercianților, suveniruri, antichități și obiecte de colecție (în cazul în care cineva se gândea că aici se vând produse Apple), dar nici vorbă să mă pot opri liniștită la vreun stand.

Erau și niște artiști stradali în interiorul pieței, iar o mulțime de oameni erau strânși în jurul lor.

Una peste alta, mi-a plăcut dar dacă nu era atât de aglomerat cred că m-aș fi bucurat mai tare.

La una dintre ieșirile din piață, cei de la Tiffany aveau amenajat un stand tare frumos, iar parfumurile lor te îmbătau cu mirosul lor plăcut.

Admiră luminile de Crăciun de pe Carnaby Street, Regent Street și Oxford Street

Bineînțeles că acest lucru este valabil doar dacă ajungi la Londra în preajma sărbătorilor de iarnă.

Vă spun sincer că pe Carnaby Street am stat cu privirea doar în sus și am avut grijă să nu mă ciocnesc de alți trecători, însă dacă mă întreabă cineva ce magazine sunt pe strada respectivă, nu aș ști ce să răspund.

Tema de anul acesta a fost oceanul, iar decorațiunile erau de-a dreptul originale.

Nu pot să închei articolul fără a vă arăta una dintre pozele mele preferate din Londra.

Este vorba despre o mașină, dar nu orice mașină. Una roz! Cu un brad deasupra! Bradul are și luminițe!

Ah, ce minunăție de mașină!

Acestea fiind spuse, articolul despre Londra a ajuns la final, cu precizarea că Londra este poate mai frumoasă cu ocazia sărbătorilor, vremea poate fi de partea ta în perioada asta a anului, se pot găsi cadouri frumoase, se mănâncă bine, cu siguranța ai ce să vezi, iar două zile nu îți ajung ca să te bucuri de tot ceea ce are de oferit capitala Angliei.