Diverse

Călător în carantină – prima parte

Ce înseamnă carantina pentru o persoană ca nu prea stă acasă de obicei? În cele două părți ale articolului o să vă povestesc experiența mea din ultima vreme.

Cuvânt înainte.

Sunt în carantină în Italia. Aveam biletul de avion pentru a merge în România pe data de 7 martie. Când am cumpărat biletul, nici vorbă de vreun virus în Italia. Mai mult decât atât, aș fi putut să zbor și pe data de 7 martie, cu riscul de a sta 14 zile în carantină în România.

Dar am știut că nu voi merge acasă încă de la primele cazuri apărute aici. În primul rând, de ce mi-aș fi dorit să stau 14 zile închisă în casă la Brașov, când puteam reprograma plecarea?

Însă cel mai important lucru, NICIODATĂ nu aș risca sănătatea părinților mei, a bunicilor și a altor persoane cu care aș fi intrat în contact. Da, sunt sănătoasă, dar veneam dintr-o zonă cu un mare risc de contaminare.

Deși mi se rupe sufletul că sunt departe de cei dragi, să ne bucurăm de tehnologia din ziua de azi, care ne permite să ne vedem printr-un apel video.

Încercați să vă liniștiți părinții și bunicii, pentru că ei sunt primii care se panichează în astfel de situații.

Înainte de carantină.

Tocmai ce am postat articolul despre Bolzano, pe care îl găsești aici.

Am fost acolo weekendul trecut, informându-ne în prealabil despre situația de acolo. Era o singură persoană testată pozitiv în toată regiunea. Acolo erau toate bune și frumoase, dar pe data de 8 martie a fost dat decretul care prevedea carantina în toate zonele afectate din nordul Italiei și închiderea a mai multor puncte de interes. Noroc că l-am văzut pe Ötzi cu o zi înainte :).

Situația avea să se înrăutățească, astfel că toată Italia a intrat în carantină și a început campania #IORESTOACASA (eu stau acasă). Aici este totul închis, mai puțin supermarketurile și farmaciile. Noi de luni stăm în casă și ieșim doar pentru a ne face cumpărăturile, fiindcă nu ne-am făcut provizii și nici nu este cazul, în magazine se găsesc de toate, dar fructele și legumele sunt cele care se vând cel mai repede.

Când ieșim, nu ieșim amândoi. Sunt magazine care nu lasă înauntru decât un membru al familiei, avem grijă să ne spălăm pe mâini mereu și să păstrăm distanța de 1 metru față de alte persoane. Eu îmi repet mereu în gând „Nu pune mâna pe față!”

Poți ieși din casă cu un certificat de la minister, pe care îl completezi cu datele tale și cu motivul pentru care ai nevoie să ieși. În felul acesta te ferești de amendă.

Noi nu suntem speriați, ne conformăm regulilor și așteptăm ca situația să se îmbunătățească. Văzând ultimele date, probabil că va fi mai rău înainte să fie bine. Dar cum se spune, după ploaie va ieși soarele, iar eu nu îmi pierd speranța că lucrurile vor reveni la normal.

E foarte important să ne păstrăm calmul, să respectăm carantina, să acordăm o atenție deosebită igienei și să ne ocupăm timpul cu tot felul de activități, pe care le putem face acasă.

Important!

Informează-te din surse sigure!

Vrei să știi ce se întâmplă în România? instnsp.maps.arcgis.com

Vrei să știi ce se întâmplă în Italia? www.salute.gov.it

Vrei să știi ce se întâmplă în Europa? www.ecdc.europa.eu

În partea a doua a articolului vorbim despre lucruri mai frumoase, promit!