Italia

Bolzano, orașul omului zăpezilor

Știm cu toții că Italia trece printr-o perioadă grea momentan, dar am toată încrederea că îți va reveni și ne vom putea bucura din nou de turismul ce ne este oferit de peninsulă.

Acestea fiind spuse, având în vedere că primăvara se apropie cu pași repezi, George s-a gândit că ar fi o idee bună să mergem la munte, astfel că am ales Bolzano.

Acum doi ani, când am fost la munte în Italia, am fost la Trento, care se află la sud de Bolzano, la o distanță de aproximativ 60 km.

Trento este de asemenea o destinație nemaipomenită.

De data asta, Bolzano a fost perfect, ca să „împăcăm și capra și varza”, George a avut pârtia din apropiere, pentru a se da cu placa de snowboard, iar eu am avut un oraș de vizitat, sporturile de iarnă nefăcând parte din pasiunile mele.

Cum ajungi la Bolzano?

Cel mai apropiat aeroport este cel de la Verona, dar poți ajunge în două ore și ceva chiar și de la Veneția sau Milano. Nici Munchen nu este departe, iar de acolo poți găsi un shuttle, poți lua trenul sau poți închiria o mașină.

Cazarea.

Ei bine, de data asta am dat lovitura cu cazarea, ca să spun așa. Am avut parte de un apartament tare frumos, pe care îl găsiți aici

Apartamentul Wohnzimmer, Bolzano

Apartamentul Wohnzimmer este situat în inima orașului, are nota 9.6 pe Booking, iar proprietara este așa cum ar trebui să fie oricine din branșa aceasta. Indicațiile legate de apartament și garaj au fost foarte precise, ne-a așteptat cu o sticlă de vin și cel mai important, cardul Bolzano (Sudtirol AltoAdige Guest PASS), care te scutește de o sumă considerabilă de bani, incluzând intrări la o grămadă de muzee, transportul public gratuit, vizite la crame și altele.

Găsești toate avantajele cardului aici. Pe site scrie care sunt și cazările partenere care oferă un astfel de card. Crede-mă că merită!

Unde să schiezi sau să te dai cu placa?

O să îți împărtășesc din experiența lui George, care a ales pârtia de la Carezza Dolomites. Din câte am înțeles și am văzut în poze, locul este foarte fain.

El a plătit un skipass de 3 ore, care a costat 34 euro. Pe site-ul lor găsești toate detaliile de care ai nevoie, dacă te gândești să schiezi aici iarna viitoare.

Pe lângă asta, în zonă ai o multitudine de pârtii, așa că împătimiții sporturilor de iarnă au de unde alege.

Unde să mănânci în Bolzano?

Pentru masa de prânz am ales restaurantul Nadamas, pe care l-am găsit în Piazza delle Erbe și am fost foarte încântați de meniu. Aveai de unde alege, iar mâncarea a fost tare bună. Am plătit în jur de 30 de euro pentru două persoane, incluzând mâncarea și băutura.

Via dei Portici

Probabil cea mai frumoasă stradă din oraș, este plină cu magazine, iar clădirile sunt splendide, au un stil arhitectural deosebit, față de ce am mai văzut până acum.

Combinația de culori, arcade și balcoane sunt combinația perfectă pentru un centru deosebit.

Via Joseph Streiter

Continuăm pe același stil cu o stradă ce poartă numele unui poet din Bolzano și este strada pe care am avut noi cazarea.

Aici găsești restaurante, magazine și o florărie deosebită, lângă care se află un intrând acoperit cu citate tare amuzante, scrise în limba italiană și germană. Am înțeles că zona este foarte atractivă pe timpul verii, însă nici iarna nu e mai prejos.

Piazza delle Erbe

În plin centru, chiar la intersecția străzilor de care îți spuneam mai sus, se află o zonă cu tarabe, la care găsești tot felul de delicatese, începând cu produse tradiționale, speck, parmezan, o sumedenie de tipuri de salam și brânzeturi, faimosul brezel, flori, fructe și legume, condimente și dulciuri.

Îți va fi greu să pleci cu mâna goală de acolo.

Walther Square

Cum fiecare oraș are o piață centrală, aceasta este cea din Bolzano.  Iar ca orice piață care se respectă, avem un nelipsit Dom, statuia domnului Walther(poet german) în mijlocul pieței și terase de jur-împrejur.

Mi-a plăcut să văd magnoliile înflorite, semn că primăvara este aproape.

PS. Văzând munții din piața centrală, gândul meu a zburat direct spre Piața Sfatului din Brașov, orașul meu natal.

Muzeul Arheologic South Tyrol

Probabil că ai auzit de omul zăpezilor sau omul ghețurilor, așa zisul Ötzi. În anul 1991, doi excursioniști germani au găsit, ceea ce credeau ei a fi cadavrul unui alpinist, care s-a dovedit a fi una dintre cele mai vechi și bine păstrate mumii din lume.

Conform cercetărilor, Ötzi a trăit acum 5000 de ani, avea în jur de 45 de ani când a murit, avea corpul acoperit cu tatuaje și se spune că ar fi fost asasinat.

La muzeu puteți vedea mumia lui, hainele, tot ceea ce avea la el când a fost descoperit și multe date interesante.

De asemenea, poți admira reconstituirea acestuia.

Prețul unui bilet întreg este de 9 euro, dar cu cardul Bolzano intri gratuit.

Programul și alte informații le găseși pe site-ul oficial.

Important! În prezent, muzeul este închis din cauza virusului COVID-19.

Telecabina Renon

La Bolzano și în apropiere sunt trei telecabine din care poți alege, iar noi am ales-o pe aceasta, fiind la o distanță de 10 minute de mers pe jos de la cazare, astfel că nu am mai fost nevoiți să scoatem mașina din garaj.

Telecabina Renon unește Bolzano cu Soprabolzano, este modernă, pleacă odată la 4 minute, iar plimbarea durează 12 minute. Recunosc că am avut niște goluri în stomac pe durata urcării, dar peisajul este cel care îți taie răsuflarea.

Trenul panoramic Renon

Odată ajunși sus, s-a schimbat temperatura, era și destul de multă zăpadă, însă soarele făcea ca totul să fie mai mult decât perfect.

Plimbarea nu s-a terminat aici. De la Soprabolzano poți lua trenul panoramic care te poartă timp de 18 minute pe un drum plin de peisaje extraordinare. Este un bun prilej de a admira Dolomiții.

La Collalbo, unde este capăt de line, poți coborî ca să faci o scurtă plimbare. Noi am avut noroc și am găsit un punct panoramic, urcând pe o cărare de lângă pădure. În orice caz, găsești indicatoare la tot pasul, care îți spun și durata fiecărui traseu.

Așadar, ne-am întors la timp pentru a prinde următorul tren, ce avea să ne ducă înapoi. Trenul circulă din jumătate în jumătate de oră, iar prețul unui bilet dus-întors este de 6 euro/persoană sau gratis cu cardul Bolzano.

Îți las site-ul oficial pentru a vedea tot ce are de oferit Renon. Noi ne-am propus să ne întoarcem la vară acolo, pentru că sunt niște trasee extraordinare.

www.ritten.com

Castelul Roncolo

Ultima noastră oprire de la Bolzano a fost la Castelul Roncolo, pe care am reușit să îl admirăm doar de afară, fiind închis din cauza virusului.

Vezi site-ul lor oficial, www.runkelstein.info

Ne-am plimbat puțin prin zona castelului, iar apoi ne-am luat rămas bun de la Bolzano.

Ce ar mai fi de văzut?

  • Castelul Firmian – Din păcate castelul era închis în perioada asta, el deschizându-se abia la sfârșitul lunii martie. Cu restricțiile din ultima perioadă, cel mai probabil va rămâne închis și după.
  • Muzeul de istorie naturală – Dat fiind faptul că am vizitat mai multe muzee de acest gen, am decis să îl scoatem din itinerarul nostru, dar sigur e un muzeu ce merită vizitat.
  • Piramidele de pământ – De la Soprabolzano poți urma un traseu de 30 de minute, care te va duce să vezi piramidele de pământ, care s-au format în urmă cu 25,000 de ani, cum spun cercetătorii. Oricum ar fi, e un loc interesant.

Un lucru e cert, locul acesta este foarte bogat din multe puncte de vedere și recomand cu căldură să iei în considerare zona asta pentru o scurtă vacanță la munte, fie iarnă sau vară.

PS. În Bolzano se vorbesc două limbi, italiană și germană. Dar bineînțeles că îți poți încerca norocul și cu sfânta engleză.

O să închei spunându-vă atât: Multă sănătate!