Diverse

Anul în care am înlocuit călătoriile cu cărțile

De fapt, nu e chiar așa.

Dacă stau bine să mă gândesc, cu ajutorul cărților am călătorit în mult mai multe locuri decât aș fi făcut-o cu avionul, trenul sau mașina.

Am fost în Anglia elisabetană cu ajutorul unui vampir și a unei vrăjitoare (Școala Nopții), Haruki Murakami m-a plimbat pe străzile din Tokio, HYGGE mi-a arătat de ce sunt danezii atât de fericiți, am fost chiar și la București cu personajele din cărțile Rodicăi Ojog-Brașoveanu.

Apoi, am găsit-o pe Bernadette (Unde ai dispărut, Bernadette?) la capătul lumii, am pornit într-o aventură în ținutul Garner (Anul de grație), am vizitat dormitoarele celor mai de temut dictatori (Femeile dictatorilor vol.I), iar Michelle Obama a fost ghidul meu la Casa Albă (Povestea mea).

Anul 2020 a însemnat pentru mine un an al schimbărilor de tot felul, de la mutatul în altă casă, în alt oraș, până la a nu mai călători atât de des precum obișnuiam să o fac, astfel că deseori m-am refugiat în cărți.

Privind în urmă, recunosc că nu a fost un an chiar atât de rău, ținând cont de faptul că eu, familia mea și cei apropiați mie suntem sănătoși, iar asta mi se pare cel mai important.

Revenind asupra subiectului, pasiunea mea pentru cărți nu e ceva nou, dar anul acesta i-am dedicat mult mai mult timp decât în alți ani.

Una din cărțile care mi-au deschis apetitul pentru lectură a fost Codul lui Da Vinci, de Dan Brown. Am citit-o în timpul liceului și la momentul respectiv a fost printre singurele cărți pe care le-am citit cu plăcere și nu din obligație.

Apoi l-am descoperit pe Paulo Coelho și l-am îndrăgit de la început, a urmat Gabriel Garcia Marquez, Agatha Christie, Rodica Ojog-Brașoveanu și încet, încet descopeream autori noi, cărți bune, mai puțin bune, până când am început să îmi cunosc gusturile în materie de lectură.

În prezent, cel mai des întind mâna spre o carte din genul thriller, mister și polițist pentru simplul fapt că ador suspansul, însă citesc și romane de ficțiune istorică, non ficțiune, sau romantice.

În anul 2020 am citit 38 de cărți, deși provocarea mea a fost de 24, respectiv două cărți pe lună.

O să enumăr doar o parte aici, dintre cele care mi-au plăcut cel mai mult. Pentru a vedea lista completă, de anul acesta sau din alți ani, o găsiți pe profilul meu de pe site-ul www.goodreads.com  Diana .

Pădurea norvegiană, Haruki Murakami

„Dacă citești doar cărțile pe care toată lumea le citește, vei sfârși prin a gândi ceea ce toată lumea gândește.”

„Moartea nu se află la polul opus al vieții, ea face parte din viață.”

Necunoscuta din congelator, Rodica Ojog-Brașoveanu

Se numea Sarah, Tatiana de Rosnay

Adam și Eva, Liviu Rebreanu

„Își dădeau seama amândoi că sufletele lor se căutau de mult, poate de mii și mii de ani.”

Eleanor Oliphant is completely fine, Gail Honeyman

„I realised what I felt…happy. It was such a strange, unusual feeling – light, calm, as though I’d swallowed sunshine.”

„In the end, what matters is this: I survived.”

Femeile dictatorilor vol.I, Diane Ducret

„Astăzi, România este mai cunoscută în Occident decât Turnul Eiffel și mai respectată decât Regina Angliei. Și asta, datorită Tovarășului și mie. Elena Ceaușescu”

Cei cinci purceluși, Agatha Christie

Verity, Colleen Hoover

Darul stelelor, Jojo Moyes

Băiatul pierdut + De-a v-ați ascunselea (seria Helen Grace), M.J.Arlidge

Arta de a-ți crea amintiri, Meik Wilking

Moartea semnează indescifrbil, Rodica Ojog-Brașoveanu

Unde ai dispărut, Bernadette?, Marie Semple

Povestea mea, Michelle Obama

„Cuvântul să-ţi fie legământ. Să faci mereu ceea ce spui că vei face. Şi să tratezi oamenii cu demnitate şi respect chiar dacă nu îi cunoşti sau nu le împărtăşeşti opinia.”

12 reguli de viață, Jordan B. Peterson

Avertisment, Renée Knight

Devoratoarea de păcate, Megan Campisi

Coincidență sau hazard?, Martin Plimmer, Brian King.

Un an de grație, Kim Liggett

Viața secretă a scriitorilor, Guillaume Musso

Vanessa mea cea întunecată, Kate Elizabeth Russell

Aleea cu licurici, Kristin Hannah.

Pentru anul acesta mi-am propus să citesc cel puțin 30 de cărți, ceea ce sper să și reușesc.

Dacă vrei să fii mereu la curent cu ceea ce citesc și să vezi părerea mea despre o carte sau alta, mă găsești pe instagram la @diana.francu

Un an nou productiv să ai!