Italia

10 motive ca să vizitezi Italia, la sfârșitul pandemiei

În acest articol o să îți povestesc din propria-mi experiență care sunt motivele pentru care ar trebui să vizitezi Italia, dacă nu ai făcut-o deja.

Dacă ai reușit să ajungi în peninsulă, poate găsești motive ca să te întorci.

Cei cinci „M” – Mâncarea, Marea, Munții, Mașinile, Moda.

1. Mâncarea.

Mă pot rezuma cu ușurință la un singur cuvânt aici: PIZZA!

Dacă nu ai aflat deja, cea mai bună pizza din lume o găsești la Napoli. Din păcate, aveam vacanța la Napoli programată anul acesta de 1 mai, dar din motive cunoscute de toată lumea, planurile s-au anulat.

Ce pot eu să vă spun este că pizza din Italia este de-li-cioa-să! Și nu e doar asta, găsești o multitudine de sortimente, pentru toate gusturile.

Trecând de ceea ce îmi place să numesc mâncarea mea preferată, mai găsești paste foarte bune, fructele de mare(aici vă propun să încercați ceea ce se numește „fritto misto”), prosciutto e melone (prosciutto și pepene galben), o combinație cel puțin ciudată dar care te poate cuceri, salata Caprese (roșii cu mozzarella) și bineînțeles, sfânta înghețată.

Bologna este ceea ce am putea numi capitala gastronomică a Italiei, de aici au plecat și pastele cu ragù(bolognese).

Cea mai bună înghețată pe care am mâncat-o în Italia, a fost anul trecut la Verona. Gelateria se numește „è buono”, este poziționată în apropierea funicularului și au o multitudine de variante, chiar și vegane.

V-o recomand cu căldură!

2. Marea

Știm cu toții că Italia este o peninsulă, ceea ce înseamnă că marea este una dintre marile atracții turistice.

În top avem Sardenia, Sicilia, Capri, chiar și Puglia. Acolo vei găsi cele mai frumoase plaje, cu cea mai albastră apă.

Apropo, italienii care locuiesc și muncesc în partea de nord, își petrec vacanțele în sud.

În partea de nord-est, plajele sunt ok, dar marea nu este albastră. În schimb, în partea de nord-vest, marea este ceva mai albastră, dar vei găsi predominant plaje cu pietre.

Cu cât cobori mai mult, spre sudul Italiei, vei da de acele plaje care te duc cu gândul la locuri exotice.

Pentru mai multe detalii, vezi articolul despre plajele din Italia, pe care am apucat să le văd. Intră aici.

3. Munții

Știți oamenii aceia pe care dacă îi întrebi ce ar alege dintre mare și munte, știu exact ce preferă și îți pot da un răspuns fără să stea prea mult pe gânduri?

Eu nu pot alege, iubesc muntele și marea în aceeași măsură. Am locuit la Brașov cea mai mare parte din viață, înconjurată de munți, am copilărit la Porumbacu de Sus (un sat nu foarte cunoscut pe vremea aia, dar care acum a devenit o reală atracție turistică, datorită Castelului de lut), aflat la poalele muntelui Negoiu.

Revenind la Italia, în nord avem munții Dolomiți, fiind cei mai spectaculoși, din punctul meu de vedere. Eu abia aștept să îi explorez, pentru că nu am avut ocazia până acum.

În schimb, am vizitat Trento și Bolzano, orașe montane. Pe lângă asta, am mai petrecut un weekend în Recoaro Terme, un mic orășel situat la munte, unde am reușit să parcurgem și un traseu foarte fain și un weekend la Abetone.

Pe lângă Dolomiți, ar mai fi munții Apenini, numiți și coloana vertebrală a Italiei, întinzându-se pe mijlocul țării.

Cert e că sunt destule variate de unde poți alege, iar dacă ești dornic de aventură și peisaje spectaculoase, ar trebui să iei în considerare munții din Italia.

4. Mașinile.

Dacă nu l-ai citit deja, îți recomand articolul despre Muzeele Ferrari și Lamborghini, unul dintre cele mai apreciate articole de pe blog.

Lăsând asta la o parte, italienii nu se sfiesc să își scoată bijuteriile din garaj și să le expună lumii întregi. Poți vedea o mașină scumpă și într-un orășel micuț, uitat de lume sau poți vedea acea mică cutie de chibrituri, numele ei real fiind Fiat 500 (modelul vechi, bineînțeles), străbătând șoselele.

Iar dacă toate astea nu sunt de ajuns pentru a te convinge, o să merg mai departe, amintind de Mille Miglia, considerată cea mai frumoasă cursă din lume.

Până și pentru mine, care nu sunt vreo pasionată de mașini, Mille Miglia a fost o experiență de neuitat. Am avut ocazia să admir de aproape niște bijuterii pe patru roți, pe care altfel le-aș fi văzut doar în reviste sau la TV.

Am participat la evenimentul din 2017, la Brescia și la cel din 2018, la Ferrara.

Toată treaba asta are loc o dată pe an, de obicei primăvara, atunci când participanții la cursă pornesc de la Brescia spre Roma și invers, iar pe parcursul cursei se mai opresc și în alte locații.

Anul acesta, vestita cursă s-a amânat pentru 22 octombrie.

5. Moda

E de ajuns să menționez Milano și deja gândul îți va zbura la Fashion Week (Săptămâna Modei) sau la Galeria Vittorio Emanulle II din Piața Domului, locul acela ticsit cu magazinele marilor designeri.

Apropo de designeri, fie că vorbim de Giorgio Armani, Prada, Valentino, Versace sau Dolce and Gabbana, cu toții sunt designeri italieni de top.

Dar când vorbesc despre modă, mă gândesc mai departe de atât, mă gândesc la stilul italienilor. Dacă ai avut ocazia să ajungi în Italia, poate ai observat cât de dichisiți sunt, femeile și bărbații deopotrivă.

Faptul că sunt atât de stilați și aranjați nu se datorează neapărat statutului lor, cred că ține de felul lor de a fi.

Ca o concluzie, Italia este un podium de modă, chiar și în orașele mici, iar aici vei găsi produse de calitate și accesibile, mai ales în perioada reducerilor (ianuarie-februarie, iulie-august).

6. La dolce vita

Dacă în Franța avem Joie de vivre, în Danemarca Hygge, în Italia avem La dolce vita.

Desigur că aici nu mă refer la faimosul film din anul 1960, ci la conceptul de „viață dulce”.

Ceea ce vreau să expun este felul în care își trăiesc viața italienii. Se știe deja că media de vârstă în Italia este destul de mare, iar pe lângă dieta mediteraneană, cred că starea de bine contribuie la acest fapt.

Așadar, serile de vară (chiar și iarnă) petrecute pe terasă în compania familiei și a prietenilor, muzica, mâncarea bună, clima și pasiunea asta pentru viață contribuie la această stare de bine.

Când ajungi în Italia, acordă puțină atenție și detaliilor de acest gen.

7. Orașe precum Veneția, Roma sau Florența

Măcar o dată în viață îți recomand să străbați străzile Veneției, care ți se vor părea un labirint la prima vedere. Îmi amintesc prima mea vizită la Veneția, de acum 3 ani, de ziua mea. Nu știu dacă am mai fost vreodată atât de dezorientată. De atunci, am avut șansa să mai vizitez orașul de câteva ori și aș putea spune că am învățat traseul de la gară până la Piața San Marco, am ajuns chiar să am și un restaurant preferat în oraș. Ce trebuie să știi este că Veneția este aglomerat mai tot timpul, că lunile de vară nu sunt cele mai potrivite pentru a o vizita, din cauza mirosului cauzat de canalele ce străbat orașul.

În rest, e ceva special, deosebit, diferit de orice alt oraș pe care l-ai putea vizita, fie că vorbim de Italia sau de lumea întreagă.

Roma și Florența (Firenze) sunt niște muzee în aer liber, monumentele, piețele și catedralele lor fiind unice. Despre Roma am scris aici, iar despre Florența va veni un articol, sper eu în viitorul apropiat.

Ca o recomandare, pe lângă marile orașe, merită vizitate și orașe precum Padova, San Marino (stat independent), orașele din zona lacului Garda, orașele din zona lacului Como, Pisa, Genova , Cinque Terre, Verona (care mie îmi place extrem de mul), Bologna, San Gimignano, Trento și Bolzano.

8. Lacurile

Deși am vizitat doar două lacuri în Italia, cred eu că le-am bifat pe cele mai deosebite. Desigur că vorbesc despre lacul Como și lacul Garda.

Nu o să insist foarte mult, articolul despre Garda îl găsești aici.

La Como am fost pe fugă de fiecare dată, dar îți recomand să îi acorzi mai mult timp și atenție. De la Milano, îți va lua o oră ca să ajungi la lac.

Multe vedete internaționale au proprietăți în jurul lacului Como și mulți își petrec weekend-uri sau vacanțe în zonă.

9. Cafeaua și alte băuturi.

Se spune că în Italia descoperi ce înseamnă cafeaua cu adevărat bună și că ai nevoie să știi anumite reguli despre ceea ce înseamnă să comanzi o cafea în Italia.

Bineînțeles că avem espresso cel de toate zilele, dar ține cont de faptul că în Italia ți se va servi într-o ceșcuță, în care te vei uita mirat că nu conține mai mult de două guri de cafea.

Să nu încep să vorbesc despre ristretto, care s-ar traduce limitat din italiană. Ei bine, așa și este! O urmă de cafea pe fundul ceștii, pe care trebuie să o bei ca pe un shot și care ți-ar da energie pentru următoarele două ore (asta se spune că ar fi durata efectului unei cafea).

Se știe că băutura turiștilor în Italia este cappuccino. Ghici ce? Îți vor da seama în secunda doi de faptul că ești turist, pentru că nu vei vedea italian care să comande cappuccino după ora 11:00.

Asta este o regulă de-a lor.

PS. Că tot veni vorba de reguli, pizza nu se mănâncă cu tacâmuri, așa că uită de regula bunelor maniere și pune mâna pe felia de pizza!

Ah, era cât pe ce să uit! Aperol Spritz, Campari, Prosecco sau vinul Chianti sunt doar câteva dintre băuturile delicioase ce le vei putea bea în Italia.

10. Artă și cultură.

De unde aș putea să încep?

Voi începe cu numele scriitorilor despre care tind să cred că au o anumită recunoaștere și la nivel internațional.

Că vorbim despre Umberto Eco, Dante Alighieri, Nicolo Machiavelli etc., operele lor sunt foarte cunoscute și apreciate.

Am găsit un articol interesant la cei de la booknation pe site, unde puteți citi mai multe despre anumiți scriitori italieni de neratat și operele lor. Aveți link-ul aici.

Când vine vorba despre pictori, doar menționând numele lui Leonardo da Vinci și a lui Michelangelo(acesta fiind și un sculptor desăvârșit), simt că am spus tot.

Dacă e ceva de care Italia nu duce lipsă. acestea sunt muzeele și alte locuri de genul, palate, teatre, catedrale etc.. Printre cele mai spectaculoase îți recomand :

Desigur că lista e mult mai lungă, iar eu mă gândesc că în funcție de orașul vizitat, fiecare se documentează cu privire la atracțiile turistice și nu numai.

Orice loc din Italia alegi să vizitezi și oricare ar fi motivul nu poți da greș, iar eu am toată încrederea că vom trece cu bine și peste hopul ăsta.

Până atunci, ai grijă de tine și de cei din jurul tău!